2012/12/05

Гарт Тернер та його дУрні


 Гарт Тернер (Garth Turner) - без сумніву видатна особистість, особливо в порівнянні із такими ледацюгами як я, які просиджують штани в офісі, а після роботи тільки й думають як би поїсти та поспати. Цей же дядько умудрився кругом побувати і всякого побачити. Він є відомим економістом і політичним діячем, неодноразово був членом парламенту, активно працював в Податковій Агенції, написав 14 книжок і ще багато всякого. Не кругом і не по-всякому він був успішний - в політиці його переслідували невдачі, що з української точки зору може звучати майже як комплімент, але, очевидно, енергії та розуму йому не запозичати.

 На сторінки ж мого блогу йому вдалося пробитися завдяки тому, що сам він веде щоденник, який я досить регулярно почитую.
 Блог цей, присвячений економіці, грошам, ситуації на ринку нерухомості і всякому такому :) В цілому, останнім часом він стійко підтримує думку, що канадська нерухомість перетворилась на велику бульбашку, яка, незважаючи на свою реальність, всіляко відірвана від справжньої, на його думку, реальності і перетворилась на справжню загрозу для рядових представників канадського суспільства.
 Не із всіма його думками можна беззастережно погоджуватись і, тим більше, далеко не всі із ним погоджуються, але пише дядько досить дотепно і різко, що мені імпонує.
 Ось деякі цитати, з останніх, по яких можна скласти враження про що йдеться мова (переклад з англійської мій власний, вільний і далеко не ідеальний):

"... Лише покоління тому люди в віці 45 років заощаджували порядка 12% своїх доходів і інвестували в ліквідні фонди із пристойними дивідендами. Сьогодні ж, дорослі люди середнього віку все ще зайняті тим, що намагаються позбутися студентського боргу за навчання і вовтузяться із іпотекою, взятою на придбання житла за абсурдно завищеними цінами, приваблені найнижчими в історії відсотками на кредит. ..."

"Вартість оренди фешенебельної двокімнатної квартири в центрі Торонто коштує $1800. Або ж можна її придбати за $353496, вклавши 25% першого внеску, тобто - $85000. В такому випадку місячна виплата складатиме $1218 за кредит, плюс $312 за комунальні послуги і $283 податків за нерухомість. Разом - $1813.
 Так, ви витрачаєте $85000 кровних, а потім щомісячно на $13 більше, щоб жити в тому ж самому помешканні. Якого дідька люди ідуть на таке? Особливо враховуючи, що комунальні послуги мають тенденцію неконтрольовано зростати, а сучасні будівлі будуються без особливого прицілу на довговічність? ..."

"Іспанія сьогодні має десь між 700 тис. там 1 млн. порожніх будинків на продаж, а також банківську систему в плачевному стані і зовсім мало реальних покупців. Падіння ринку нерухомості допомогло встановити рівень безробіття на рівні 25.8%, що навіть більше ніж в Греції. 
...
Як не дивно, в Іспанії (як і в Канаді) спостерігався бум на нерухомість, що спричиняло постійний ріст цін, а будівельники продовжували несамовито будувати. Які у нашому Ванкувері, ціни злетіли до висот, коли ніхто із місцевих не міг собі дозволити купити таке необхідне житло."

  Ну і т.д. :) Як бачите, в його викладках є багато такого, з чим можна посперечатися, але й не менше такого, над чим варто призадуматись. Рекомендую іноді погортати ті сторінки. Для тих же, хто цією темою не цікавиться - чи то по причині патологічного несприйняття чи то по очевидній віддаленості від нашого кипучого ринку "шпаківень" в центрі Торонто, пропоную хоча б переглянути картинки, які автор дуже влучно підбирає під заголовки своїх статей. Деякі фотки із вказанням оригінальних заголовків, але, в будь-якому випадку, переглядаючи, проектуйте на фінанси і нерухомість:

 Banking
 Common sense
 The Dilemma
 Economists
 Fail

It could be worse
 The Logic
 Money for nothing
 Capitulation


 New rules

 Risk




4 коментарі:

Andey сказав...

В Гіспанії кста навіть москалям стали давати вид на проживання якщо вони куплять будинок дороже там скількохось тисяч евро (чи 120 чи 200). Чого тільки не зробишь щоб бульбашка не лопнула ))

Grygoriy Tsybulko сказав...

Вообще говоря по состоянию на конец ноября правительство Испании только заявило о том, что может рассмотреть такую возможность. На сейчас владение недвижимостью только дает право на основание для получения гостевой визы и пребывание не более 180 дней в году. Повторю, это основание, а не гарантия получения визы.

Далее можно вспомнить истории 2000-х годов, когда испанцы подоставали ордера Интерпола, выписанные в 90-х на людей с "сомнительными доходами", поотбирали недвижимость и отправили домой.

Такие вот методы привлечения капитала :)

Grygoriy Tsybulko сказав...

Дальше, калькуляция автора по поводу покупки квартиры в центре Торонто за 353496 имеет очень серьезные натяжки.

Аффтар сравнивает рент квартиры за 1800 с ежемесячными платежами в 1813 при ее покупке и делает вывод, что покупка как минимум на 13 долларов в месяц дороже, а, мол, цены на коммуналку вырастут.

1. Цены на рент тоже растут вслед за индексом инфляции. Равно как и цены на коммуналку.
2. Из 1813 долларов, оплаченных за свою квартиру, порядка 600 долларов идут в погашение тела кредита. Другими словами, это всего лишь инвестирование или откладывание денег, которое является ничем не хуже, чем инвестирование в ценные бумаги. Согласно статистике, менее рискованное, хотя и менее прибыльное.

Таким образом, при аренде квартиры потери составляют 1800 баксов, при покупке - потери всего лишь около 1200 долларов.


Я нисколько не спорю с тем, что цены в Торонто слишком высокие и т.п.

Но вот математика статьи рассчитана на недалеких домохозяек.

Unknown сказав...

Ну, я ж так і написав, що не все, що він пише, можна приймати на віру :) Суперечливі пости взагалі приваблюють більше читачів і коментаторів, до речі :)

Але:

1. Домогосподарки може і не всі сильні в математиці, але часто рулять ринком так що будь здоров. Мабуть і ринком житла, в значній мірі...

2. Якраз та математика яку ти розповів, вже теж давно доступна всім домогосподаркам, любовно взрощена і втовкмачена не такими взбаламошнами чудаками як Тернер, а солідними людьми, в гарних костюмах і на презентабельних машинах - рієлторами нерухомості :)