2013/08/08

Калькулятор

  Час біжить і ось багато моїх знайомих, котрі приїхали в Канаду раніше мене, починають говорити про подачу документів на громадянство. Для когось це довгоочікувана мета, для когось засіб вільного пересування по світу, а є і такі для кого це просто формальність - їм і без паспорта добре живеться.
 Тим не менше, для того, щоб отримати канадське громадянство, треба виконати ряд вимог. Недавно, наприклад, в результаті зміни закону, додалась необхідність здати тест на англійську мову. Кажуть, він не дуже складний і легко здається тими, хто взагалі намагався інтегруватися в місцеве суспільство. Однак, це коштує грошей - приблизно $150 + податки. За моїми власними підрахунками, це нововведення прокручує додаткові $30-$35 мільйонів(!) в економіці країни. Ось Вам економічна сила законодавства.



 З організаційної точки зору, як завжди, радує інформаційне наповнення і Інтернеті - ось тут, на сайті Citizenship and Immigration Canada, можна знайти всі необхідні відповіді на питання. Присутній навіть покроковий тест - Am I a Canadian Citizen?

 Одним із найбільш важливих критеріїв готовності до громадянства, є термін, що кандидат провів в Канаді. В загальних словах - це 3 роки з останніх 4-х. Якщо точніше, - не менше 1095 днів із останніх 1460 днів. Така точність передбачає, також, що ви вирахуєте всі дні, які ви провели поза Канадою, навіть, якщо це була тижнева відпустка.
 Я не знаю, наскільки дотошно вони перевіряють ці числа, але для людей, які люблять точність і хотіли б перестрахуватися від прикрих помилок, передбачений спеціальний калькулятор - Residence Calculator. Туди можна внести і зберегти, собі на майбутнє, всі свої дати перетину кордону. По-перше, це дає змогу підготуватися заздалегідь і не згадувати потім окремо кожну поїздку. А, по-друге, калькулятор відразу видає Вам дату, коли можна поставити свій підпис під папірцями і урочисто відправити папірці. До речі, черга на здачу іспитів англійської мови теж може бути 1-3 місяці. Так що, щоб не втрачати зайвих днів, можна цей процес почати заздалегідь.
 На жаль, втрачати час там є на чому і без того. Обробка ваших документів буде проводитися ретельно і в порядку черги. Терміни? Достатні для того, щоб забути коли це все почалося - зараз на сайті оголошено статистику - середній термін 25 місяців. Це якщо у Вашій справі все гладенько. Якщо ж є нюанси - накидайте ще рік (35 місяців).

Немає коментарів: