2013/09/12

Фінансова статистика по Канаді

 Підкинули сьогодні статейку на одному із відомих місцевих інформаційних медіа. Там викладені останні від канадського агентства статистики. Я люблю циферки і висновки, які з них можна зробити, тому трошки перекладу для людей, кому цікаво.

 Перш за все, робиться наголос на тому, що багатші багатіють, а бідні, відповідно... працюють на багатших. :) Це стосується не лише Канади, звичайно, але тут маємо реальні приклади і тут вже давно всі жаліються, що середній клас загинається як клас.
 Отже, заробіток на середню сім'ю - $76 тисяч. Це до податків, звичайно. Всі доходи рахуються до податків. При цьому, заробіток на середню людину - $27.6 тисяч. Вам, напевне, спершу подумалося, що в Канаді тут живуть нетрадиційними сім'ями по троє дорослих. :) Насправді, це означає, що є багато таких, хто заробляє менше цієї медіанної суми, але є багато і таких, що заробляє значно більше. Або, іншими словами, 50% людей заробляє менше ніж $27.6 тисяч. Якось так... :)



  Якщо в Канаді Ви заробляєте більше $80.4 тисяч, то можете сміливо зараховувати себе до 10% найбагатшого населення. І, до речі, в статті робляться опосередковані висновки, що іммігранти зазвичай заробляють вище середнього по країні.

 Тепер, стосовно розриву - 1% канадців заробляють в середньому $381.3 тисяч. Це в 10 разів більше ніж загальний середній заробіток і майже в 5 разів більше ніж середній заробіток топ-10% роботяг. Усілякі дослідження показують, що цей розрив постійно зростає вже давно. Наприклад, одне із досліджень говорить, що за період 2009-2012 років, багатії(1%) підняли свої доходи на 31.4%, а решта - лохи, всього на 0.4%

 69% сімей живуть у власних будинках. Ні, не зовсім так... вони живуть у "власних" будинках на позичені гроші. Згідно тієї ж статистики, майже 60% "власників" все ще виплачують кредити за житло. 
 Одна із стандартних мірок, чи житло є доступним - на нього повинно втрачатися не більше третини доходів сім'ї. Згідно цієї мірки, трошки більше четвертини власників житла живуть в недоступному для них житлі.

  До речі, такий відсоток(69%) володіння житлом вважається сильно перевищеним в західному світі. Десь із інших джерел, я читав, що лише по країнах радянського союзу це число значно вище - щось там типу 80%+. А так, серед буржуїв нормальним вважається діапазон 45-55%.

Для дотошних, оригінал  статті тут:

Немає коментарів: