2014/02/18

Зміни до імміграційного законодавства

 Тут, недавно, прокотилася хвиля обговорень стосовно майбутніх змін до імміграційного законодавства Канади. Такі значні зміни, між іншим, вносяться вперше від 1977 року.
 Одним із найбільш яскравих аспектів в пропонованих змінах, є те, що тепер, до того, як постійний резидент (читай - іммігрант) матиме право подавати на громадянство, має пройти 4 роки, а не три, як раніше. Декому, це досить актуально, так як доведеться чекати ще рік додатково.

 З іншого боку, помітив це не тільки я, зараз процес розгляду заявки на громадянство і так проходить дуже довго. В середньому, мабуть, роки два. Зміни в законодавство обіцяють скоротити цей термін до менш ніж року. Таким чином, зайвий рік очікування компенсується швидкістю обробки.


 А ще, дуже багатьох, судячи по інформації на форумах і блогах, відправляють на додаткову перевірку. А це означає, що таким людям треба зібрати просто неймовірно детальне досьє на самого себе, а потім ще й чекати принаймні два роки. Раніше такі додаткові перевірки траплялися дуже рідко, а зараз чи не кожен другий. Є сподівання, що може вони перестануть так лютувати в майбутньому.

 Само собою, що зачепили і фінансове питання. Виявляється, що ті $150, які зараз люди платять за розгляд своєї справи - це лише 20% від того, що уряд витрачає на цей розгляд. Тому, негайно, цю суму подвоїли до $300, але відчуття того, що держава все-таки фінансує дармоїдів, залишається. :)

 Особисто я не перечитував той законопроект дуже уважно, але, судячи з загальної інформації, в ньому досить чітко підкреслюється, що Канада очікує від іммігрантів стати чемними платниками податків і, власне, приносити якусь користь в доляровому еквіваленті. А ви думали що?

 Також, масується питання про те, що громадянство будуть відбирати в тих, хто засвітився в якихось негарних позах - терористи, бандити міжнародного масштабу і т.д. Важко посперечатися, але, як відомо, закон любить створювати прецеденти. Якось занадто активненько масується питання навколо відбору громадянства у тих, хто себе поводив негарно. Мені навіть десь мелькнуло, що деякі, найбільш агресивні товариші, навіть піднімають питання про те, щоб відбирати громадянство в тих, хто прихопивши паспорт поїхав собі додому чи деінде, хизуючися новеньким паспортом, а бабулєти в казну від нього не поступають.
 Мене особисто, чесно кажучи, саме підняття такого питання, як відбір громадянства трішки ображає. Це якось підкреслює той факт, що іммігрант залишиться іммігрантом, як не крути. А виданий іммігранту паспорт - це ще нічого такого не означає.  Адже, нікому в голову не прийде відбирати громадянство в народжених канадців, що би вони там не начудили...
 

Немає коментарів: