2011/10/27

Податковий тиск

 Я не знаю чи це дійсно правда, але я вже пару разів зустрічав твердження про те, що самі канадці вважають, що в Канаді найбільш складна і настирлива податкова політика в світі. Зі свого боку можу сказати - податки таки дістали. :) Ніколи раніше я не стикався з податками настільки часто і щільно. Звичайно, я ще не став таким знавцем податків, як ті, хто тут живе довго, але вже можу поділитись своїми враженнями і приблизними цифрами.





 В Україні як? Проста людина - службовець чи найманий робітник, заробляє якусь суму грошей, з якої організацією платяться податки і людині навіть можна і не знати скільки там тих податків. Іноді, з метою економії, сумнівні фірмочки якось там видають гроші в конверті чи оформляють робітника як ПП, щоб уникнути надмірного оподаткування, але в будь-якому випадку, домовляючись/говорячи про розмір заробітної плати, говориться про гроші які індивід отримає і покладе собі в кишеню. Так само з товарами - якщо на товарі написана ціна 100грн, то покупець дістає із тієї самої кишені папірець вартістю 100грн і отримує свій товар. Таким чином податки ніби десь там є, але в основному за бортом щоденного побуту.
 В Канаді ж все навпаки. Всі заробітні плати озвучуються в розмірі до відрахування податків. Тобто, знов-таки для простого найманого робітника, якому кажуть, що його беруть на роботу із зарплатою 100 тисяч, то в кишеню щасливчика потрапить, скажімо, тисяч всього 60. Та сама фігня з товарами, вірніше зворотна фігня - несучи до каси шоколадку ціною $10, приготуйтесь заплатити дещо більшу суму, а саме $11.30, бо нараховується податок 13%. Ось я пішов в магазин купити простенький принтер, щоб друкувати резюме, вибрав практично найдешевший за $39, на нього мені нарахували $5.07 HST-податку і ще десь $5.20 якогось податку за шкідливість до навколишнього середовища, ще мені втюхали кабель, який не йшов в комплекті і ціна стала більше схожа на інший, більш наворочений кольоровий принтер. Але мусиш радіти тим, що на той кольоровий податків нарахували б іще більше. На щастя, ряд товарів типу першої необхідності (пиво в тому числі :) ), не оподатковується і ціна на ціннику остаточна. До таких товарів, наприклад, відносяться продукти харчування (крім тих, що вже готові до вживання і запаковані в коробочку) - овочі, фрукти, хліб, мука, цукор і т.д. З приводу пива, то я загнув, мабуть воно таки оподатковується, але на цінниках все-одно написана вже остаточна ціна без зайвих вихилясів. І навіть ціна пляшки вже включена. Я переконаний, що це зроблено для того, щоб не псувати настрій хорошим людям, які люблять пиво. :)
  Розмір податків на дохід при цьому чималий. Отримуючи хорошу, але відносно невелику середню зарплатню, канадець платить порядка 30% податків. Якщо ж зарплата висока, то цілком реально доведеться платити більше 40%, враховуючи всі відрахування. Для тих, хто зараз розчаровано почухав потилицю, відразу наголошую - ухилення від податків тут один з найстрашніших злочинів, з яким Вам краще не зв'язуватись. Але в цьому місці я мушу уточнити, що канадці чітко розрізняють два типи "ухилення" від податків. Перший тип, який місцевою мовою звучить evasion - це і є той самий злочин, а другий тип із синонімічним словом avoidance - це, по-місцевому, законний спосіб не бути податковим лохом.
  Я, знов-таки, переконаний, що цей "tax avoidance" придумали для населення, щоб їм здавалось, що вони виграють якісь бабки і, таким чином, радіючи, не помічали паршивенької сторони справи. Багато хто може відразу заперечити, що нічого тут паршивого нема, що податки хоч і високі, але йдуть на корисну справу і т.д. Що ж, напевне так воно і є, дивлячись із чим порівнювати. На фоні загального економічного здоров'я країни, поки уряду не доводиться вкидати величезні суми в які-небудь боргові ями чи стабілізацію, то дійсно складається враження, що гроші податкоплатників не дарма пропадають. Хоча, знов-таки, рівень безробіття і часто-густо сумнівні соціальні програми часто спливають з такими затратними сумами, що на обличчях місцевих відображається багато знаків запитання, а заодно і негативне відношення до надмірно толерантної імміграційної політики. Ну, я-то, поки що, морщитись права не маю, я і сам по тих же трубах сюди приплив :)

 Ага, так що ж це за "tax avoidance" такий? По-простому кажучи, це набір умов, який дозволяє попросити державу повернути частину податків назад. Наприклад, якщо ви користуєтесь  публічним транспортом і щомісяця купуєте проїзні квитки, то за рік у вас таких проїзних назбирається на цілих $1452 і, пред'явивши їх, можна отримати назад близько 200 баксів. Аналогічним чином можна списувати з податків витрати на навчання, доброчинність, догляд за дітьми і т.д. Для підприємців взагалі купа можливостей. В загальному випадку, якщо у вас потенційно багато нюансів із поверненням податків і є бажання по максимуму використати свої можливості в їх поверненні, то треба звертатись до податкових професіоналів, які за яких-небудь $500 витягнуть назад з держави 2-3 тисячі кровних. А ще вони можуть порадити, як можна зробити так, щоб наступного року отримати більше відшкодувань і це можуть бути досить веселі способи, наприклад, надати свохй дружині позику в кредит, або здавати в оренду кімнату своїм дорослим дітям, але при цьому платити їм за догляд за малими дітьми.
 Точно так само, якщо у вас в житті відбуваються крупні зміни, хоч якимось боком пов'язані з фінансами, або майном - краще проконсультуватись із тими, хто розбирається в податках. Інакше можна сильно недовикористати своє право на певні компенсації, або, того гірше, сильно влетіти в бабло. Одним із яскравих прикладів, як податкове западло може підкрастись до вас ззаду - використання службового авто. Радість через те, що Ваш роботодавець надав Вам службове авто може сильно потьмаритись, коли, при певних умовах, в кінці року Вам виставлять податковий борг в розмірі 2% від вартості авто щомісячно(!) плюс ще там певна пеня за чортзна що, а якщо роботодавець Вам ще й паливно-мастильні розходи оплачує, то прошу дуже заплатити 21-24 центів за км. Таким чином в кінці року може виявитись, що у вас просять оплатити принаймні чверть вартості авто в казну. :) З іншого боку, якщо ви у роботодавця зареєстровані як контрактний підприємець, то майже всі розходи на авто можна списувати з податків і ще дуже вигідно брати машину в лізинг.

 Отакі тут податкові ігри - в них можна не грати, але  тоді вони вас точно обіграють :)

7 коментарів:

faust сказав...

одним словом - ЖЕСТЪ )))

Valeria сказав...

ну зарплатой и машиной от работы с которых налоги дерут ты не удивил, а вот то, что на ценнике не окончательная цена включая налог - это как минимум неудобно.

Unknown сказав...

А ти мене здивувала тим, що я тебе не здивував. :) А що у вас там теж так все жорстко?

Valeria сказав...

на сколько мне известно, то на зарплату у нас налоги выше, чем в Канаде (к примеру у Сани примерно процентов 30% снимают), хотя их сразу вычитают, на руки получаешь уже чистыми:) а вот при приеме на работу озвучивается сумма брутто...вот где несправедливость зарыта:) С машиной тут тоже круто, налог на лизинг такой, что просто жаба давит , хотя что уж говорить, если у нам налог на покупку иностранной машины 100% от ее стоимости, а своих не выпускаем :) Вот и получается, что в лизинге ты на один только налог пару тысяч выкидываешь каждый месяц, а все равно получается практически то же самое, что и собственная, только никакой головной боли по уходу.

Valeria сказав...

А налог на телевизор, ты о таком чуде наверное и не слышал:)это каждый год платишь несколько сотен шекелей якобы за парочку гос каналов. При чем не важно, смотришь ты их или у тебя телевизор для мебели дома стоит. Если есть - плати. Не будешь платить и прознают, то могут очень прилично штрафануть. У знакомых моей сотрудницы конфисковали машину и не отдали пока не оплатили долг+штраф.

Unknown сказав...

Так у вас реально машини по факту вдвічі дорожчі виходять ніж в інших країнах чи дилери якось викручуються і занижають стартову вартість?

А якщо два телевізора в домі? А якщо телевізор, наприклад, тільки в машині? Або мобілка з функцією телевізора (в мене була така)? :)))

Valeria сказав...

машины и правда в два раза дороже, вот такое свинство. И выхода нет, хочешь машину - покупай, не хочешь - не покупай:)
По поводу двух телевизоров, никогда не проверяла, но думаю, что налог все таки один:) А вот мобилки и компьютеры так не отслеживаются, потому что закон старый и в нем прописаны только телевизоры.