2011/09/08

Ще чуть про резюме

"Активен? Креативен? Легкообучаем?
Стрессоустойчив? Коммуникабелен? Мобилен?
Садись и переписывай свое шаблонное резюме, лузер!"

 
Слово "резюме" для канадського іммігранта буквально з трапу літака (а для багатьох ще й раніше) стає таким же часто вживаним і обов'язковим, як молитва для ревностного християнина. Це по-перше.
 А по-друге, цей смішний анекдот в заголовку хоч і продовжує залишатись смішним, але правдивість змісту втрачає. Тому що підхід до резюме тут зовсім інакший і значно більш шаблонний. Тут сидить рекрут, який часто не сильно розуміється на предметі, але має дошку з квадратною діркою (опис вакансії) і якщо Ваш кубик (читай - шаблонне резюме) в цю дірку гарно пролазить, то далі можна з Вами про щось спілкуватись, а якщо у Вас мегаталановито написане резюме у вигляді шара, піраміди чи, не дай Боже, додекаедра, то швидше за все ваше резюме частіше потраплятиме в топку :)



 Наступна хитрість місцевих резюме, що незважаючи на їх шаблонність, особливо в частині так часто згадуваних тут "людських непрофесійних якостей" (Soft Skills), частіше всього з кандидата таки спитають за кожну написану там букву. Тобто, їм, звичайно, дуже важливо, щоб у Вас був досвід в тій області в яку вони вас беруть на роботу, але варто Вам десь ляпнути, що минулий начальник був самодур - робиться висновок про схильність до порушення субординації, запізнитись на співбесіду  - цей чувак неорганізований, хоч і пише в резюме, про свою акуратність.
 Звичайно, в нас на Україні всі ці штуки також важливі - ніхто не захоче брати на роботу хама і неробу, але, мені здається, в українських співбесідах це має відсотків 30% вагомості, тоді як в канадських всі 60%.
 А тепер невеличкий парадокс - при тому, що Soft Skills апліканта грають роль відсотків на 60%, можна було би очікувати, що професійних знань достатньо на 40%. Та не тут-то було. На знання своєї справи виділяється ще десь 80% вашої придатності. Якщо хто хоче посперечатись про те, що некоректно говорити про сумарні 140%, то приїжджайте в Канаду влаштовуватись на роботу. :)))

Ще один, якщо не парадокс, то пунктик, який часто викликає ускладнення при побудові і наступному просуванні резюме роботодавцю, якщо не освоїти його в достатній мірі. В канадському резюме всю вашу діяльність і весь Ваш досвід, і взагалі кожен крок треба представити як досягнення, яке було: відзначене, нагороджене, призвело до надзвичайних катаклізмів прибутків компанії, вчинило переворот в цілій індустрії, ваша сім'я пишається Вами і Вашими досягненнями, друзі хочуть дружити з вами ще дружніше, конкуренти викидаються з вікон своїх офісів, а вороги синіють від заздрощів. І ні на дюйм менше...
Пропрацювавши на своїй поточній роботі 3 місяці я вже заніс цей досвід в своє резюме (канадський досвід - це дуже важливо для новачка в Канаді) і мусив написати про нього в якійсь епічній формі. Корчився над тим і так і едак, але зрештою щось там народилось про те, як я "вивів роботу внутрішньої підсистеми CRM на принципово інший рівень ефективності"! А вже на наступній співбесіді мені з вогнем в очах довелось відстоювати свою позицію і аргументовано пояснювати як саме це я зробив, кому це потрібно і який ефект призвело на бізнес контори.
 Так що, якщо комусь із моїх попередніх слів здалось, що в резюме можна писати байки з прибаутками, то відразу поправляю - за кожну таку байку треба буде "ответ держать", брехня відразу десь вилізе і вам зразу поставлять десь жирнючий хрестик.
 А що ж тоді робити? А от в тому то і справа, що разом із побудовою кожної наступної версії Вашого резюме, разом із кожною співбесідою шукач роботи мусить перебудовуватись і сам, вірити і вписувати в CV такі пункти, які може і не зовсім правда, але це ще дивлячись яким боком їх представити.

В принципі, я в цьому плані Америку не відкрив, на цю тему вже є певна кількість книжок, але всі вони написані буржуйськими письменниками, а хто ж їм повірить? :)

2 коментарі:

ALEXS сказав...

Ступ можна подивитьсь на ваше нове резюме?

Unknown сказав...

можна на ти.
мило давай :)