2015/04/05

Пошук сімейного житла середньої категорії

  Отже, як я згадував у попередньому дописі, в нас виникла потреба змінити житло з чисто молодіжного на сімейне, щоб було куди і дитину покласти і батьків запросити на довгий термін. 

 В своєму будинку, ми платили приблизно $950 за однобедрумну квартирку, включаючи всі комунальні послуги. Враховуючи те, що нам до метро було дуже близько і взагалі район High Park дуже приємний, то нам зовсім не хотілося нікуди переїжджати. Тому, перше що ми зробили, запитали в нашій же будівлі, скільки буде коштувати змінити 1-бедрумну, на 2-бедрумну. Я був неприємно здивований ціною в $1600 плюс оплата за електроенергію (~$40/міс.). Тобто, додаткова кімнатка в тому ж багатоквартирному будинку коштувала додаткові $700 на місяць, а це ж приріст більш ніж на 70%. Знаючи приблизні ціни, які платять наші друзі в передмісті, ми зметикували, що за таку ціну ми можемо отримати значно більше зручностей, - можна було розраховувати на пристойний таунхауз, або, навіть, будиночок. Ну і ми відразу визначили для себе цінове обмеження - таку саму ціну, як ми би платили, якби переїхали в 2-бедрумку в тому ж будинку.


  Отже, ми взялися до справи іще в листопаді 2014 року, бо перед тим як покидати поточне житло, необхідно попередити власників принаймні за 60 днів. Кум порадив нам агента з нерухомості і вона почала надсилати нам варіанти, що відповідали б нашій ціновій категорії ііншим вимогам. По суті, в нас була лише одна серйозна вимога - безпосередня близькість до станції GO train, щоб я міг легко добиратися на роботу.

  Треба сказати, що наші вимоги дещо не сходилися з нашими ціновми обмеженнями. Якісне житло в районі GO-станції коштувало в районі $1700-1800. А варіанти, які коштували не значно дешевше ($1500-$1600) дууууже сильно відставали по категорії якості. Наприклад, ми бачили 3-бедрумний townhouse в 200-т метрах від станції, з гарним ремонтом всередині, з усім новим кухонним обладнанням, включаючи посудомийку і т.д. за $1700. Виглядає гарно, але дорогувато. Потім, поїхали на оголошення де пропонувався будиночок в тихому місці, ціна помірна - $1550. Місце виявилося дійсно тихе і навіть мальовниче, хоч і значно далі від станції. Зате в підвалі будинку живе якась інша сім'я, в самому будинку ремонт не робився років тридцять, а прямо з порогу в ніс вдаряє запах плісняви.

  Таким чином, в нас складалося враження, що нам не варто знімати щось таке, що нам би не подобалося і не зручне, всього лише на  $100 дешевше, що складає всього лише 5% від вартості. А це нас привело до поступового сприйнятя, що доведеться платити більше. Ну, ви знаєте як це трапляється, коли першо початкові наміри починають коригуватися. Ми зробили пару пропозицій господарям в місцях, де нам сподобалося, але просили трішки знизити ціну. В усіх випадках ми не отримали зустрічної зацікавленості і діло йшло до того, що цінову планку доведеться піднімати ще.

  Був ще один варіант, пошукати не будинок, а все ж таки 2-бедрумну квартирку, просто в іншому, більш віддаленому районі. Ми розглянули кілька таких варіантів і виявилося, що можна знайти досить непогані пропозиції в діапазоні до $1500. Тобто, для тих, хто готовий йти на певні компроміси, все ще є багато доступного житла. До речі, можу порекомендувати ось цю інфографіку, щоб отримати загальне враження про вартістю ренту в цілому по Канаді - Canadian rental housing price and vacancy data INFOGRAPH. Для нас, однак, ці варіанти виглядали не дуже привабливо, бо ми отримували компроміс і по ціні, і по розположенню, і по житлу в квартирі порівняно з будинком.

  Але, ми також передивлялися і безкоштовні оголошення на kijiji і одного дня нам поталанило побачити оголошення, яке, зрештою, стало для нас визначальним. Хтось пропонував здати таунхауз в sublet за $1400, а як бонус пропонував півмісяця безкоштовно. Ми поїхали в те місце і виявилося, що зовсім недалеко від однієї із станцій, є великий комплекс таунхаузів, який повністю здається в оренду, так само як нашій багатоквартирній будівлі здаються всі квартири. Цей комплекс не потрапляв в наші списки, бо наша агент працювала лише із приватними клієнтами. Звичайно, якість інтер'єру в тих таунхаузах дещо нижча ніж в дорогих варіантах від приватників, але ж і різниця в ціні уже значна (нам вдалося домовитися за $1320) і розположення повністю нас влаштовувало - до станції 5 хвилин пішки. А ще в цьому таунхаузі був досить просторий підвал, з якого я собі бачив багато користі.
  Одним словом, ми вдарили по руках і я подав заявку на поселення починаючи з 14 лютого. Звичайно, менеджмент ще мав перевірити мене на платоспроможність, кредитний рейтинг і т.д.,але за це я не переживав, бо в борги я не влазив і все завжди платив вчасно.

  Наступного разу, я розповім про свої враження від процесу переїзду. То не так-то складно, але і не так легко, як може здаватися. ;)

Немає коментарів: