2012/02/24

Що нами керує


Всі ж хоч трохи здогадуються, що великий відсоток нашої діяльності (в когось більший, в когось менший) керується не логічними і чіткими рішеннями, а емоційними, часто імпульсивними рішеннями... відчуття часто грають більшу роль ніж прагматичний розрахунок.

В моєму випадку, найчастіший приклад - це коли я ввечері, готуючись до сну, думаю про те, що завтра треба встати на півгодини раніше ніж зазвичай, щоб встигнути зробити деякі дрібні речі, на які вранці не вистачає часу і т.д. Наприклад, зробити невеличку ранкову фізкульт-зарядку чи подивитись ранкові новини, чи, в кінці-кінців, толком причесатись перед дзеркалом, а не а ліфті. все це звучить дуже просто, логічно і легко. Вранці думка про всю ту фігню сильно відрізняється і іноді не те що на півгодини раніше, а ще й довше проваляєшся.




Сьогодні, з метою практики англійської мови, передивлявся одну цікаву доповідь і там фігурувало аж кілька цікавих статистичних досліджень на тему психології, емоцій, лінивості і т.д. Захотілось ними поділитись так як я почув, без претензій на 100% правдивість чи достовірність :)

1. Якщо групі людей пропонують прийти на фуршет наступного тижня і відразу просять визначитись, що вони там збираються їсти  - банани(відносно здорова, дієтична їжа) чи шоколадні цукерки(будеш товстий і хворий). Вибір буде приблизно такий - 74% банани, 26% цукерки. Потім, на самому фуршеті ніяких обмежень не робиться і виявляється, що 70% людей топчуть шоколад.

2. В Германії, при отриманні водійських прав, десь там в документах є галочка, яку треба поставити, якщо згоден віддати свої органи для донорства у випадку смерті в автокатастрофі - в принципі, позитивне і доброчинне діяння. 12% народу ту галочку ставить... органів в цілому не вистачає :) В Австрії під час тієї ж процедури треба поставити галочку, якщо НЕ згоден пожертвувати свої органи на донорство після смерті. І в Австрії ту галочку ставить 1% народу, що приводить нас до 99% донорства. Круто?

3. Першій групі мавп дали одне яблуко і мавпи сидять щасливі. Другій групі мавп дали два яблука і потім одне забрали. В результаті мавпи в другій групі сидять так само з одним яблуком, але при цьому розстроєні до сліз.

Мораль з всього того придумуйте самі...

5 коментарів:

Tetyana сказав...

Цукерки\банани- це про мене :)
Захотілось і собі подивитись\послухати всю цю доповідь.

NAZARIY сказав...

Підходьте до вирішення проблем з іншого боку: щоб не причісуватися — пострижіться коротко (а краще налисо) і т.д. і т.п.

Alla сказав...

Хе-хе, про вставание по утрам это долгий разговор, как говорит мне Витилак, вечером я один человек, обещающий встать по будильнику и всякое такое, а по утрам - совсем другой, неадекватно реагирующий на пробуждения и напоминания обещенного с вечера :)))

Alla сказав...

Кстати на счёт органов... Вам предлагали галочку поставить? Не помню предлагали ли нам в Ванкувере, в Штатах мы отдали свои органы на благотворительность :)))

Unknown сказав...

Стосовно органів - галочку пропонували поставити. Вірніше не так, була бумажка ніби як зі згодою, яку я мав кудись відправити. Я не відправив... чесно кажучи, промелькнула якась така думка, що якщо я буду значитись в добровільних донорах, то мене не будуть спасати там де буде 50/50 шансів :)