2011/12/05

Справжні аборигени

 Я вже викладав фотографії на цю тему в фейсбуці, але ж не всі користуються тим бісовським сервісом, тому розповім коротенько і тут, на своєму блозі. ;)
  Недавно в місцевому виставковому центрі проходив фестиваль-виставка присвячений Першим Націям - це я так дослівно переклав місцевий термін First Nations. Ще їх називають аборигенним населенням. А по простому це ті самі індіанці, про яких ми читали незабутнього Дж. Фенімора Купера і дивились фільми. Але, чомусь, зараз слово "індіанець" визнане в Канаді як грубе і образливе тож його намагаються не вживати.




Трошки історичної довідки, спрощеної моїми неглибокими знаннями...
 Судячи з історичних довідок цим індіанцям довелось тяжко, коли європейські поселенці та завойовники почали освоювати землі Північної Америки. Якщо говорити про Квебексько-Онтарійські території, то перші сеттлери, із числа французів та і англійців, намагались утримувати мирні і взаємовигідні відносини з місцевими племенами - торгували з ними і жили, в цілому, мирно. Але пізніше, в зв'язку з тим що самі англійці і французи почали товкти один-одному голови в боротьбі за владу над принадними землями, то і індіанці були втягнуті в конфлікти на тій чи іншій стороні. А частіше їм діставалось за всіх разом і силовими методами, і просто внаслідок неухильно наступаючої цивілізації і зростаючого населення іммігрантів. Тим не менше, в якийсь момент, індіанців остаточно визнали і визнали ніби як постраждалими, і було проголошено їх офіційний статус в Канаді, а ще їм надали купу привілеїв і пільг. Наприклад, вони, здається, зовсім не платять податків. І їх, до речі, не так і мало - всього десь 700 тисяч народу, розрізнених різними племенами і мовними особливостями. Серед переживших смутні часи племен є і ті самі войовничі Ірокези, про яких, думаю, всі чули. Особисто мені ще знайома назва Мохавки. Решта назв племен мені нічого не говорить, але їх ще досить багато.

Так от на виставці вони демонстрували свої ритуальні костюми і ще танці. Музика також була їх, аутентична - в основному барабани і голосіння, від яких, мабуть, у ворогів племені стигла кров в жилах. Далі фотки і трошки відео.
*********************************
Крім танців і музики там було і багато індіанських торгових лотків. Багато речей дійсно дуже прикольні і зовсім не "made in china" сувеніри.


Наталка невдало зламала каблук прямо перед входом на виставку і їй автоматично дістався сувенір у вигляді справжніх мокасин:


Індіанці ходили по кругу і демонстрували свої костюми. Періодично, жюрі оголошувало хто залишається, а хто вилітає.




При цьому було багато танців:



і персонажів:


(ех, шкода не вийшло розмити фон)




Були там і більш сучасні вояки, але від того не менш аутентичні:


А це і нас трошки сфоткали наші друзі:



2 коментарі:

faust сказав...

я в захваті, взагалі супер... дякую що написав і провів відео та фото звіт, перехопило дух.. жалкую лише, що не побачив це все на власні очі :(

Unknown сказав...

Ну, чесно кажучи в умовах цього фестивалю всі ці індіанці виглядають якось дуже штучно. Але в цілому я радий що їх багато ще залишилось і, можливо, є якісь варіанти познайомитись із їх життям в більш натуральних умовах