2012/01/11

Ложка дьогтю на асфальті

 Багато хто, я в тому числі, стверджує що в Канаді простіша дорожна обстановка і простіше водити авто. В цілому - це правда, бо народ в середньому строгіше дотримується правил дорожнього руху, водії не такі різкі і більш терпимі до інших неповоротких водіїв. Ще я безмірно в захваті від їх хайвеїв - це дійсно класно продумана система, яка має величезний позитивний вплив на автомобільний рух. 
 Але є на цій ідеалістичній картині і плями виключень. Наприклад, їзда по центру міста.  По-перше, там все ущільнено, всі кудись щільно туляться в заздалегідь протоптаних напрямках, всі поспішають і толерантність до тих, хто "не в струмені" понижена до київського рівня. Варто секунду зазіватись на зеленому світлофорі, чи занадто чемно пропустити пішохода - велика ймовірність отримати в корму агресивне фа-фа. Ефект підсилюється значною кількістю односторонніх вуличок, заборонами повороту наліво та соковитими гірляндами знаків із масою текстових уточнюючих табличок.  
 По-друге, в центрі повно таксистів, яким, з цілком зрозумілих причин, головне не пристойна їзда, а пасажир на обочині. А так як значна частина таксистів - це індуси, які і так не ягнята, а в доповнення вони вважають себе акулами драйвінгу серед морських корів, то поводять вони себе досить хвацько (читай нахабно).
 По-третє, і це головне, що раз Ви вже чомусь приїхали на автомобілі в даунтаун, то дуже ймовірно, що Вам захочеться там десь зупинитись(припаркуватись) і, можливо, навіть відійти від авто на певний час. Так от парковка в центрі Торонто - це пекло для водія. Деякі торонтуйські старожили, знавці центральної частини міста, пошепки розповідають, що в природі існують безкоштовні паркомісця, одним з яких можна заволодіти, якщо точно знати де воно знаходиться і при цьому приїхати трошки раніше ніж інші "сталкери", наприклад у 8:30. Для звичайних людей передбачені платні паркомісця вздовж дороги і платні парковочні майданчики. Останніх наскільки я розумію, стає все менше і менше з огляду на активну забудову цінних площ землі, а ті що досі існують стійко нагадують мені аналогічних шустрих любителів шАри з України, які мають волохату лапу в міській владі. Поставивши пару табличок із ціновою політикою, іноді натягнувши пару дротяних парканів хлопці починають стригти бабло в діапазоні 2-4 долярів за годину, та до них ще й черга стоїть. Є, також, обладнані підземні чи багатоповерхові парковки, але їх відносно небагато і вони, зазвичай, ще дорожчі.
 Стосовно ж платних вздовждорожніх стояночних місць, то в пошуках такої щілинки можна кружляти по кварталах хвилин 20. Я сьогодні саме таким і займався... на 10-ій хвилині я знайшов місце, порадів своїй удачі і спритно припаркувався між двома джипярами. Вже хотів вискочити і радісно побігти заплатити стандартні $2 за годину, коли раптом побачив причину своєї "удачі"... пробіл в цьому місці був залишений тому, що там знаходиться пожежний гідрант, який я спочатку не помітив. Паркуватись біля такого ближче ніж за 3 метри не рекомендується ні в якому разі. Взагалі порушувати будь-які парковочні правила тут сильно не рекомендується - відслідковують і ліплять "гірчичники"($30) за милу душу. Ще пару кругів і я знайшов місце. Хотів оплатити до кінця робочого дня - дулі з маком, максимальний час 3 години. Хоча ніхто не заважає мені потім вийти і продовжити ще на 1-3 годин. Але ж це морока :(

  Коротше, я залишився незадоволений... Хоча так, на відміну від київських вуличок не буває такого, щоб відчайдушно/криво поставлені авто заважали рухові по вулицях. Якщо написано на табличках, що в часи пік ця лінія має бути вільна від припаркованих авто, то так воно, швидше за все, буде.


1 коментар:

Alla сказав...

Парковка в любом крупном городе это проблема. И основной вопрос сколько долларов ты готов заплатить за час
- если 0, то будь добр вставай по-раньше в поисках бесплатных мест
- если 2, то прийдётся круги наматывать в поисках счастья
- есть подземные парковки, да в них цена 4 за час или 8-12 за день, но ты ни клятый ни мятый заехал, порешал дела и выехал.

Может конечно из-за того, что мы в Киеве не водили, и не успели распробовать вкус шары за парковку, но для нас это неболезненный вопрос. Морально готовы, если едешь в центр Сиетла - готовь бабло за парковку.

Да, цены на парковку кусаются, но это цена свободных полос в час пика :)

Иногда когда ивенты или концерты, то цены взвинчивают ого-го, можно 20-30 баксов отдать за парковку на концерте. Но опять же - правильный настрой нужен :)