2012/01/20

Смачного! (продовження)

 Я відразу хочу віртуально вибачитись за те, що перша частина моєї розповіді про харчування в Канаді вийшла така, що в більшості могло скластись враження в цілому вельми негативне. Просто, на першу частину припали не дуже вигідні грані цього складного предмета - класичний фастфуд і фасткава. Та, навіть, і в цих місцях все виглядає зовсім не так похмуро - я сам іноді заскакую в "Tim Hortons" за стаканчиком кави та і жирнючого гамбургера, чи піцци іноді, слава Богу досить рідко, хочеться смачно затоптати, запиваючи Кока-Колою.




 На другу частину припадає значно більш оптимістична і різноманітна картина і я постараюсь зробити її максимально яскравою, щоб хоч якось компенсувати попередню.
 Почну з того, що ще в першій половині 2000-х років я було відвідав славне місто Львів і був надзвичайно вражений не лише їх архітектурою та приємною атмосферою, але і відносно великою кількістю пречудових кафешок, які в почали відкриватись тоді у відносно великій кількості і крім якісних страв та доброго пива намагались вразити відвідувачів оригінальним підходом до оформлення інтер'єру та створення певної атмосфери.
 Пізніше я побував у Празі і отримав незабутні враження від місцевих пивних традицій, підсилених смачною традиційною кухнею і, знов-таки, таким необхідним для повного задоволення духом, яке власники празьких закладів намагаються вкласти в інтер'єр і обстановку. Звичайно, оскільки Прага дуже потужний туристичний об'єкт в Європі, то в цьому плані вона значно потужніша ніж Львів.
 А тут Торонто! Ну такої кількості кафешок, ресторанчиків, таверн, барів, харчевень, буфетів і т.п. я ще в житті не бачив. Якщо говорити про туристичне відвідування Канади (в Торонтівській області, звичайно), то серед туристичних розваг, відразу після Ніагари і CN Tower наступним я би поставив сАме ретельне і методичне відвідування харчових точок з метою розкуштувати всього і побільше. Така неймовірна насиченість, на мою думку, стала результатом суміщення двох факторів - торонтівської культури споживання їжі "не вдома" + надзвичайна мультинаціональність населення.
 Почнемо з мультинаціональності. Само собою, маючи в межах одного міста такі райони як Чайна Таун (China Town), Корейське містечко (Koreatown), Маленька Італія (Little Italy), Грецьке містечко (Greek town) і т.д. і т.п. - можна автоматично розраховувати на наявність відповідних народних кухонь. А східні кухні - китайська, японська, тайська, корейська - взагалі представлені по всіх районах і закутках. Ірландці, мабуть, найбільше окупували сектор пабів, де наливають дуже пристойні сорта пива. Індуси, кухня яких мені поки що не прийшлась по смаку, також мають немало своїх столовок. Ну і взагалі, походивши вуличками Торонто можна знайти стіль на будь-який смак.
 Фактор споживання їжі "не вдома" не тільки підтримав кількісну характеристику розповсюдження кафешок і барів, але й позитивно вплинув на деякі якісні характеристики. Може це і здається не зовсім прямим наслідком, але більшість закладів тримається цілком резонної середньої цінової політики, конкуруючи якістю та вишуканістю. Особисто для мене це означає, що можна зайти в практично будь-який ресторанчик і заплатити нормальну суму грошей, навіть по українських мірках. Крім того, майже в кожному кафе є можливість так-званого "take out" - це коли їжу аккуратно запаковують в спеціальні судочки і клієнт несе її додому. Знов-таки, є спеціальні меню, які розраховані на групу людей - на велику сім'ю, або навіть цілу компанію лоботрясів, що зібрались щось відсвяткувати. Так як більшість людей обідають також в столовках і буфетах - різні заклади наперебій пропонують вигідні спецпропозиції, що дійсні в обідній час буднів (зазвичай ціни нижчі відсотків на 30-50 порівняно з вечірніми цінами). Багато місцевих жителів взагалі вдома не готують, а замовляють і приносять їжу додому.
 Саме тут, по проходженню певного часу, суші стали для мене не делікатесною подією, а недорогим способом поїсти неважкої здорової їжі. Хоча один розважальний момент таки залишився! Тут розповсюджені суші-бари по принципу "all you can eat" - принцип полягає в тому, що оплативши фіксовану суму ($13-$20) відвідувач може їсти стільки, скільки зможе. Перші рази в мене коліна підгинались при вході в такий суші-бар - від передчуття неймовірної шАри. А при виході ноги підгинались вже від кількості пожертого... :) Зазвичай, потім суші зовсім не хочеться тижня два-три... :)

 Звичайно, регулярне харчування в кафешках - це все ще досить дороге задоволення, особливо для нових іммігрантів, та і не кожному підходить такий режим. Наскільки я знаю, більшість наших співвітчизників все-таки харчуються вдома, традиційно готуючи на кухнях страви, до яких звикли не тільки шлунком, але й серцем. І от в цьому плані тут присутній невеличкий, як на мене, феномен. Бо при тому, що всі ніби як масово користуються публічними харчовими закладами, в Торонто все ще збереглась можливість придбати все для домашнього куховарства. І ця можливість не просто збереглась, а прямо-таки буяє. Купа продуктових супермаркетів, в яких можна купити всі необхідні овочі, крупи, муку, соуси, консервацію, фрукти, зелень, м'ясо, морепродукти, молочні і т.д. і т.п. В широкому поширенні немає лише деяких специфічних продуктів, як то гречки чи класичного кефіру, але і їх можна знайти в російських-українських-польських магазинах.

 Про продукти можна писати і розповідати цілі окремі опуси, але, на щастя, я знаю де можна почитати абсолютно вичерпні і прямо непідйомні(по вкладеній в них праці) статті на одному з моїх улюблених форумів про канаду - Вікітревел Там мова йде про провінцію Альберта, зокрема про Калгарі, але різниця з Онтаріо не дуже велика, якщо не зважати на трошки інший набір торгових марок і кращу погоду :)
Скажу тільки, що в середньому ціни на продукти тут десь на 30-50% вищі ніж в Україні. А ось і посилання на статті, кожна з яких присвячена окремому сектору продуктів.
 Отже, посилання:

Молочні продукти

На цьому свою розповідь спішно закінчую, бо хочеться їсти. :)
І Вам, також, смачного!


P.S. По ходу написання виникло запитання - прямий  переклад українською російського слова "стакан" - склянка. Але якщо мова йде про паперовий чи пластиковий "стаканчик", то "скляночка" трошки не в тему... То що так і залишати - стаканчик чи я забув якест класне слово для цього?

4 коментарі:

NAZARIY сказав...

стакан
1) (деталь в виде полого цилиндра) кухоль;
2) (стеклянный сосуд) склянка; (пластмассовый) пластівка

Unknown сказав...

Мда, є стійке враження, що слово "пластівка" 8 з 10-ти не зрозуміли би :)

NAZARIY сказав...

Той варіант я в Лінгво знайшов. Пропоную ще один варіант - одноразовий стаканчик (Дивись статтю "Стакан" у Вікіпедії).
П.С.: А чи не плануєте Ви написати статтю про тамтешні українські магазинчики (чи що там) і чи можна там знайти такі продукти як сало, ковбасу... одним словом найнеобхідніші організму вітаміни?

Unknown сказав...

Ха-ха :)
Вітаміни є! Здається я навіть вже писав про них трошки, але якщо в цілому, то кілька таких магазинів є. Найвідоміший з них - Yummy Market, знаходиться в російському районі, на півночі Торонто. В моєму українському районі також є 2-3 машазини з українсько-польськими товарами. До речі, багато речей, які ми вважаємо українськими, тут кажуть, що це польські...