2012/08/28

Наші борги

 Мене тут вже потихеньку почали звинувачувати в ознаках параної і неатлантичній ментальності, тому я просто залишу тут вільний переклад статті, яку я читав, а висновки робіть самі :)

 Яка-не-яка контора, що називає себе TransUnion і пишається в своїх лідерських позиціях на світовому полі управління кредитами та фінансовою інформацією, черговий раз зібрала і опублікувала інформацію по кредитних заборгованостях серед канадців. Отож, згідно цієї інформації, в середньому, на одного канадця споживчі борги, не враховуючи кредитів на житло, сягнули свого максимуму від 2004 року (коли вони, власне, розпочали збір інформації) і становлять $26,221
 При цьому рівень заборгованості досить відчутно коливається від провінції до провінції. Так мешканці B.C. умудрились напозичати $37,879 на кожного, а найбільше соромляться брати в борг у Квебеку - $18,580.
 В основному це пояснюється тим, що кредити на авто і інші кредитні лінії зараз приваблюють споживача дуже низькими відсотковими ставками. З позитивних змін помітно, що всередині загального кредитного тіла ріст заборгованості по невигідних користувачам карткових кредитах дещо понизились.
В цілому, хоча експерти вважають, що підвищення рівня кредитів може свідчити про міцну позицію користувачів і впевненість в спроможності керувати своїми боргами, але в той же час вони висловлюють незапокоєність оскільки якісь різкі зміни в економіці можуть дуже легко порушити баланс і спричинити крупні неприємності. 

Отак...

2 коментарі:

Andey сказав...

Теоритично борг це вигідна штука.

Візьми іншу крайність, якщо немає кредитів, то в тій самій Канаді усереднені люди до 25 років не зможуть купити авто, а до 40років не зможуть вселитись власне житло, а їх діти втратять якість життя в дитинстві.
Відсотки в вас невиликі, а реальний рівень інфляції доволі великий. Для безпеки головне не виходити за якісь середні ліміти кредитів, бо якщо буде жопа то відсотків 10-20% громадян країна може дозволити собі спустити в яму. Якщо це вже буде 50% то країна буде просто друкувати і друкувати гроші, відповідно і борги розчиняються. Більшість держав в цьому зацікавлені ще й тому що найбільшими боржниками є саме вони, тому штати і друкують по трільйону баксів в рік в рамках EQ1-EQ3

Unknown сказав...

Ну що сказати, в цілому ти правий... а ще твої слова на користь кредитів підтримуються цілими арміями вагомих людей, які пишуть статті в газетах і журналах, виступають по телевізору і т.д. і т.п. Кредити - це тепер не тільки вигідно, але й популярно і навіть круто! :)

Правда вони забувають розказати про другу половину твоєї історії, про баланс і як це діло розгрібати, якщо раптом жопа. Висвітлюється тільки та сторона, коли хлопчині ще немай 25-ти років, а він вже на крутій тачці. Але замовчується сторона, коли хлопчині ще нема і 30-ти, а він вже в боргах, які він навіть теоретично зможе виплатити лише в припенсійному віці і якщо за цей час трапиться та сама жопа, то фінансові установи будуть міцненько тримати його за горлянку. Ця сторона непопулярна...