2011/04/24

Пачка документів

Вчора в нас був канадський ювілей - 2 місяці.
І якраз на тому тижні ми отримали один з найважливіших канадських документів - картки постійних резидентів (PR Card). Ця карта, фактично, заміняє резидентам (але ще не громадянам) паспорт, а паспорт тут потрібен для того щоб перетинати кордон Канади. Тобто, тепер уже нам можна покидати територію Канади і нас пустять назад по пред'явдені наших PR Cards. Однак ця карта має строк дії - 5 років. І більше того, для того щоб не втратити статус постійного резидента і, відповідно, щоб можна було отримати потім наступну таку ж картку, треба перебувати на території країни не менше 730 днів в межах кожної такої п'ятирічки (за деякими виключеннями в специфічних випадках).

Крім PR-карток ми нажили за цей час немаленьку пачку документів, що включає - водійські права, номер соціального страхування, банківські договори і кредитки, договори про оренду житла, перфектні канадські резюме і ще всякого по-дрібниці... що напхалося в спеціальну китайську сумку, видану в аеропорту. :)

Серед важливих документів ще залишилась так звана картка здоров'я(Health Card - OHIP). Але ми її не маємо ще просто тому, що вона видається тільки після 3-х місяців перебування в Онтаріо і саме тоді вступає в силу онтарійська програма по захисту здоров'я новоприбульців. А до тих пір передбачливі імігранти купують собі страховку на 3 місяці, бо якщо, недай Боже, треба звертатись за медичною допомогою, то це, без онтарійського покриття, може моментально опустошити фінанси - лише за день перебування хворого в стаціонарі лікарні може обходитись близько $1000, а середньої серйозності звертання до лікаря виливаються в суми починаючи десь від $400.

В будь-якому випадку, бажаю всім не хворіти і бути здоровими як фізично так і ментально, а медичні страховки - най вони собі "згорять" без толку! :)

1 коментар:

Vasyl сказав...

Stup a prushli svoe resume. Cikavo sho take idealne kanadske CV. Diakuyu.