2011/11/13

Мий-до-дир-ство

 Прання - це наш канадський біль. В цій країні таки дійсно є публічні пральні, які ми бачили лише в кіно, де рядами стоять автоматичні пральні машинки і кинувши в них копієчку можна скористатись чудом техніки. Згоден, тут ці автоматичні пралки відносно високої якості з'явились, мабуть, ще тоді, коли в нас основними засобами було замочування, виварювання в виварці на кухні і тертя бруском господарського мила по ребристій дошці. Були в нас в Союзі, правда і напівавтоматичні пральні машинки, але чомусь вони не були дуже поширеними... мабуть, через невисоку ефективність чи через напів-автоматичність. 
 Зате, починаючи з ранніх років 21-го століття, в Україну таки прийшло поняття буржуйських, повністю автоматичних пралок, які до того були іще й економічними до води і пральних засобів, а ефективність, якщо вірити рекламним гаслам, неймовірно зростала з кожною новою моделлю. Завдяки конкуренції і зниженню ціни, дуже швидко кожен українець зміг собі дозволити таку персональну пралку в кожній хаті. А канадці (американці, мабуть, також) в той час вже зосередились на чомусь більш важливому і публічні пралки так і залишились популярними, а головною якісною властивістю пралки стало те, наскільки багато шмаття туди можна запхати за один раз. Звичайно, в приватних будинках практично кожен господар має собі свою машинку, таку як хоче, але, боюсь, то не через примхливість до її якості, а через відсутність поблизу публічної. В більшості ж рентовочних багатоповерхових будинків пральні машини взагалі суворо заборонені через "недостатню пропускну можливість системи водовідведення будівлі". Слава! Слава радянським архітекторам і будівельникам, які ще в першій половині минулого століття, будуючи "сталінки", а потім "хрущовки" і т.д., передбачили можливу наявність автоматичних пралок. :)
  Сьогодні в нас був день прання і я хочу розповісти(і показати) про нашу пральну кімнату, розміщену в підвалі будинку.




На ніч пральна кімната зачиняється. Для чого не знаю, але мої речі там вже одного разу ночували, коли я запізнився на 10хв їх забрати :

В деяких пральнях треба кидати монети, але в нас працює система з чіпованими картками на зразок телефонних, які можна поповнювати скориставшись спеціальним апаратом прямо на місці:

З точки зору фінансової, все-таки, користуватись пралками дещо вигідніше. Одне прання коштує в середньому $2 і, таким чином, за один захід - біле + чорне + сушилка(про них пізніше), витрачається приблизно $5, що при пранні раз-півтора на два тижні виливається в суму десь $150. Враховуючи, що використовується не ваша електроенергія і вода, а ще що вам пофіг поламається та машинка чи ні, то виходить непогано. А ціни на хороші пралки тут дуже високі, вищі ніж в Україні - зазвичай навіть за простенький бюджетний комплект пралка+сушилка доведеться віддати більше тисячі $.
Ось і пральна кімната:

В нашій є обширна дошка пошани оголошень, на якій іноді висить, пришпилена, чиясь загублена шкарпетка. А ще є полички для сортування одягу, на яких часто можна знайти якісь книжки і інші речі, які щедрі канадці залишають, щоб не викидати в смітник.


Ось ці дві пральних машинки справа - це гордість нашого господарства. Їх лише дві. Коли адміністратор нам показувала пралку, то пояснила, що вони класні, бо в них можна запхати вдвічі більше шмаття, а тому і користування ними коштує вони трошки дорожче. Для нас же вони хороші тим, що вони хоч трошки нагадують нам європейські варіанти.


А оце основна модель, я називаю її м'ясорубка. Просто барабан, всередині якого крутиться стержень з лопастями-ножами. Заглянувши в ту бочку, іноді можна помітити залишки якогось сміття, ворсу чи піску, що залишились від попереднього користувача.

До речі, в моїй пральній машинці в Києві була спеціальна програма, яка називалась якось типу "Супершвидка" і видавала випрані речі за 30хв. При цьому для цієї програми не рекомендувалось кидати більше 2-3кг речей і взагалі натякалось, що це для якихось спортивних футболок в яких ви щойно впріли. Тут же всі пралки мають лише три (!!!) програми - "холодно", "тепло" і "гарячЕ". При цьому найтриваліша з них відпрацьовує за 37 хвилин! Єдине виправдання, яке я поки що придумав - вони беруть відразу гарячу воду із водопроводу... Але речі перуться все-одно препаршиво. Якщо світла сорочка трошки заносилась і мала темну полосу на комірці, то швидше за все, що ту полосу машинка так і залишить. Нам доводиться попередньо пройтись по таким місцям із все тим ще господарчим милом. Не знаю... можливо нам ще дістався не дуже добрий пральний порошок (вірніше рідина, якої ми по канадському звичаю купили відразу велику бочку і користуємося вже більш ніж півроку), але ж не може він бути настільки бездієвим...

А оце ряд сушилок:

Сушилки, все-таки, примушують мене поважати канадський стиль прання. Я не знаю чому їх мало в нашій країні, але штука класна. Бо якщо ще літом можна вивішати свої речі на балконі чи деінде і вони відносно швидко висихають, то осінню-зимою речі маринуватимуться на шнурках кілька днів вологі. Сушилка ж чудово висушує ваші речі за годину. Таким чином можна, наприклад, вранці випрати постільну білизну, а на ніч вже застелити її випрану і випрасувану. Хоча, мабуть, таке сушіння добряче зменшує термін придатності речей, бо щоразу доводиться вигрібати з спеціального пилезбірника (всередині сушилки) цілий жмут спресованого ворсу. Але все-одно, сушилка завоювала мою повагу, бо я люблю швидкі і дієві рішення.

6 коментарів:

Humanier сказав...

На жаль все так і є. У нас в кондо пралка стоїть у квартирі, але виглядає вона так само і працює з тим же результатом. :( Для особливо цінних або брудних речей краще носити речі до dry cleaning (там до речі їх ще й попрасують).

Unknown сказав...

to Humanier: А пральний засіб міняти пробували? Ми все ще сподіваємось, що проблема в ньому :)

Tetyana сказав...

Нажаль ці пральні машини дуже погані:(, коли ми рентували, у нас пральна машина стояла в квартирі, вона була майже така сама як оце у вас і я була дуже незадоволена тим як вона пере.

А ти все ще носиш рубашки? потрібно переходити на мяті футболки :)

Valeria сказав...

Поддерживаю твои восторги по поводу сушилки:) мы с рождением малой купили себе, так хоть и вещи живут меньше, но какой кайф ничего не вывешивать и не следить, чтоб не выгорело на нашем безжалостном солнышке:) Ну а как разживетесь на собственную квартиру (а с твоим умением считать финансы прийдет и такой счастливый день ), так купите себе свою личную хорошую стиралку:)
П.С.: а порошок таки попробуй поменять, плюс прикупи пятновыводитель для цветного белья и жизнь повеселеет.

Andey сказав...

Кста з досвіду холостяцького життя - просто замочити речі в теплій воді з гарним порошком та пару раз за годину побовтати рукою не кардинально відрізняється від пральної машини. )) Ну крім того що треба ще прополоскати та висушити.

На цьому, кажуть, держиться "феномен пральної машини ретона" )))

Unknown сказав...

Всім мерсі за коменти і поради. :)
Таки дійсно доведеться поки що вручну трошки підстірувати, принаймні спеціальні речі.